feneley studio

IGthumb

About

item5
LeekIIw

Leek Engineering Building

Leek, Staffordshire

Design of Leek Engineering Building (Stages A-D) and Concept Design of Public Realm

Located on the former site of California Mill in Leek town centre, the engineering building was designed to act as a catalyst to regenerate the key site identified by the Local Authority in the Town Centre Masterplan.

The cross-laminated timber building was designed to be exposed internally providing a self finished structural solution to the large open spaces. The form of the building responds to the sloping site and streetscape, with a series of northlights providing natural daylight to areas where machining and milling take place.

The building was designed to be faced in a vibrant red heritage brick to contribute to the traditional red brick aesthetic of the college and historic market town. A corner lantern window announces the entrance and reveals a framed view of the Nicholson Institute, a local landmark.

The concept design of the landscaped square formed the first phase of a public realm strategy to improve way-finding and shared space throughout the college.

Concept Design and Drawings by Simon Feneley- Hunt Feneley

Work

item4
item4a
item1a1